Scheiden: Een mediator of advocaat?

Samen met je toekomstige ex-partner heb je de keuze gemaakt om te gaan scheiden. Jullie relatie is niet meer zoals het ooit was, het verliefde gevoel is verdwenen, er is geen intimiteit meer of je hebt elkaars minder leuke kanten ontdekt en deze veranderen is geen optie. Het uit elkaar gaan is ondertussen besproken, maar nu moet er een keuze gemaakt worden. Wie schakelen jullie in bij het scheiden: een mediator of een advocaat? Of is er nog een andere optie?

Je zou verwachten dat het inschakelen van een mediator andere voordelen heeft dan het inschakelen van een advocaat. Maar is dat wel zo? Wist je dat er ook een advocaat-scheidingsmediator bestaat? Deze kan zowel als advocaat en als mediator jullie belangen behartigen. Hoe dit zit? Dat ontdek je in dit blogartikel.

Wil je weten hoe VZ-Advocaten jou kan helpen? Neem dan direct contact met ons op

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding
advocaat of mediator

Heb ik een advocaat of mediator nodig?

Een advocaat is in staat om jou van juridisch advies te voorzien over alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Ook moet een advocaat voor jou het verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Wil je gaan scheiden? Dan kun je ook voor mediation of eigenlijk scheidingsmediation kiezen. Als je er samen met je (ex) partner niet uit komt, kun je dus ook een mediator inschakelen die helpt bij het vinden van oplossingen en het verbeteren van onderlinge communicatie. Mediation helpt niet alleen tijdens de scheiding, maar heeft ook profijt ná de scheiding. Het doel is immers om in overleg uit elkaar te gaan, op zodanige wijze dat er ook na de scheiding nog overleg mogelijk is.

De advocaat moet dus voor jou een verzoek tot scheiding indienen bij de rechtbank. Ben je getrouwd met je partner of heb je een geregistreerd partnerschap en kinderen onder de 18 jaar? Dan is dit wettelijk verplicht. In alle andere gevallen, zoals bij samenwonen, hoeft er geen rechter aan te pas te komen. Uiteraard zolang je er samen uitkomt. Het is altijd verstandig om de gemaakte afspraken vast te leggen in een overeenkomst (convenant). Dit kan zowel bij een advocaat als bij een mediator die je ondersteunt met het opstellen van een convenant (overeenkomst) en/of een ouderschapsplan. Een advocaat beschikt echter over de nodige juridische kennis en proceservaring en kan met die achtergrond adviseren over de inhoud van de overeenkomst, terwijl een mediator meer procesbegeleider is, meestal zonder de juridische kennis en ervaring van een advocaat. Een mediator moet ook altijd een advocaat inschakelen om het verzoek tot echtscheiding te kunnen indienen. Dat mag hij of zij niet zelf.

Advocaat-scheidingsmediator

Gelukkig is het ook mogelijk om alles bij een en dezelfde persoon te regelen. Een advocaat-scheidingsmediator kan je helpen bij de zaken die een advocaat voor je regelt, maar kan je ook helpen bij het maken van afspraken met je (ex) partner in onderling overleg. De advocaat-scheidingsmediator is immers een advocaat én mediator gespecialiseerd in echtscheidingen. Dit betekent dat je geen keuze hoeft te maken tussen een mediator of een advocaat, maar dat je met al je vraagstukken bij één persoon terecht kunt.

Wist je dat…

  • Oplossingen die door middel van mediation zijn gemaakt in het algemeen langer stand houden?
  • Mediation over het algemeen sneller tot een passende oplossing leidt en daardoor de kosten in de meeste gevallen lager uitvallen?

Willen jullie de hulp inschakelen van een mediator bij het maken van jullie afspraken? Dan is het belangrijk om te weten dat een mediator een onbeschermde term is. Dat betekent dat iedereen zichzelf een mediator mag noemen, ongeacht kennisniveau van juridische vraagstukken. Hierdoor zijn er veel mensen die beweren als mediator een echtscheiding te kunnen begeleiden, maar die eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn vanwege een gebrek aan juridische kennis en proceservaring. Door met zo’n ‘mediator’ in zee te gaan, kun je in veel problemen komen, die met name zichtbaar worden nadat de scheiding formeel is afgerond.

Het is dus belangrijk om iemand in te schakelen die daadwerkelijk een mediation-opleiding heeft voltooid. Wanneer je een mediator zoekt voor je echtscheiding, dan is het belangrijk om iemand in te schakelen die ook over de nodige juridische kennis beschikt. Wanneer je voor een advocaat-scheidingsmediator kiest die is aangesloten bij de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS), dan zijn beide aspecten gedekt.

Hulp bij scheiding van VZ Advocaten

De advocaten van VZ Advocaten zijn mediator en als advocaat-scheidingsmediator ook lid van de vFAS. Hierdoor beschikken zij over de nodige juridische kennis en proceservaring die goed van pas kan komen tijdens het maken van afspraken in mediation. Bij VZ Advocaten bespreekt de advocaat-scheidingsmediator met jullie welke afspraken gewenst zijn. Wij zorgen ervoor dat  alle gewenste en passende afspraken vastgelegd worden in een ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant (overeenkomst). Deze overeenkomsten dienen wij – dan samen met een gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding – bij de rechtbank in. De rechter spreekt de echtscheiding vervolgens uit en bekrachtigt de gemaakte afspraken in een echtscheidingsbeschikking. Jullie hoeven hiervoor dus niet meer naar de rechtbank en je houdt dus de gevolgen van jouw echtscheiding in eigen hand.

Wil je weten hoe VZ-Advocaten jou kan helpen bij een scheiding? Neem dan gerust contact met ons op! Je staat er niet alleen voor.

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…