Scheiden zonder advocaat, is dat een optie?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, zowel op persoonlijk als financieel vlak. Om de kosten te drukken zal je misschien zoveel mogelijk zelf willen regelen. Zonder advocaat. Is dit wel de beste optie en kan dit zo maar? We geven antwoord op deze vragen in dit blog.

Als er onoverbrugbare meningsverschillen zijn en de band tussen echtgenoten duurzaam is ontwricht, dan is er juridisch gezien een basis voor een echtscheiding. Bij een scheiding moeten veel zaken worden geregeld. Een advocaat of mediator kan helpen om de scheiding goed te laten verlopen en zorgen deels weg te nemen Wanneer moét je een advocaat inschakelen, of kan je een scheiding ook regelen zonder advocaat?

In dit blog bespreken we of je kan scheiden zonder advocaat door de volgende stappen toe te lichten:

  • Scheiden zonder advocaat: kan het?
  • Situatie 1: Samenwonend zonder samenlevingscontract
  • Situatie 2: Samenwonend met samenlevingscontract
  • Situatie 3: Getrouwd
  • Voor- en nadelen van scheiden zonder advocaat of mediator

Sta je op het punt om te scheiden en wil je exact weten waar je aan toe bent? Blijf niet lang in onzekerheid rondlopen, maar neem vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

E-mail of bel ons!

Lees verder onder de afbeelding

scheiden zonder advocaat

Scheiden zonder advocaat: kan het?

Een scheiding heeft belangrijke gevolgen en kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Het antwoord op de vraag of je kan scheiden zonder advocaat is afhankelijk van de vraag of jullie samenwonen, al dan niet met een samenlevingscontract, of getrouwd zijn. We zetten de meest voorkomende situaties op een rij en geven antwoord op de vraag: heb je een advocaat nodig?

Situatie 1: Jullie wonen samen zonder samenlevingscontract

Als je samenwoont, maar niet getrouwd bent dan kan je een samenleving beëindigen zonder het tussenkomen van een rechter of advocaat. Je bent dus niet wettelijk verplicht om een advocaat in te schakelen. Het is wel prettig voor beide partijen om duidelijke afspraken te maken, mogelijk met behulp van een notaris of mediator. Een mediator bemiddelt tussen jou en je partner en zal er alles aan doen om het proces zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Situatie 2: Jullie wonen samen en hebben een samenlevingscontract

Heb je een samenlevingscontract? Ook dan kan je zonder rechter of advocaat een samenleving beëindigen. Wel is het verstandig om een neutrale derde in te schakelen die er voor zorgt dat het uit elkaar gaan goed verloopt, zeker als jullie al een langere tijd samen zijn geweest of kinderen hebben.

Let wel: woon je samen en ga je uit elkaar en heb je kinderen? Dan is het verplicht om om een ouderschapsplan op te stellen. Een geschikte neutrale partij die jullie hierbij kan helpen is een mediator.

Situatie 3: Jullie zijn getrouwd

Zijn jullie getrouwd? Dan is het niet mogelijk om te scheiden zonder advocaat of rechter. Je kan geen scheiding aanvragen zonder advocaat, hij of zij is namelijk nodig om de echtscheiding aan te vragen bij de rechter. Een rechter geeft een echtscheidingsbeschikking af, die de scheiding wettelijk legaliseert. Scheiden is een ingewikkeld proces, daarom kan het prettig zijn om ook daarbij mediation in te schakelen. Bovendien hoeft een mediator niet inhoudelijk naar de zaak te kijken en dit kan ervoor zorgen dat het proces sneller verloopt.

Ga je scheiden en heb je kinderen? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een mediator of advocaat kan hierbij helpen.

Voor- en nadelen van scheiden zonder advocaat of mediator

Scheiden zonder advocaat of mediator heeft zowel voor- als nadelen. Toch zal je vooral nadelen ervaren als je ervoor kiest om uit elkaar te gaan zonder advocaat of mediator, althans goede begeleiding.

Een voordeel op korte termijn is dat het goedkoper is. Op langer termijn zal je ongetwijfeld meerdere nadelen ondervinden. Je hebt namelijk vaak geen duidelijkheid over verdeling van de woning, inboedel, pensioen, vermogen en mogelijke schulden als je gaat scheiden zonder advies en begeleiding van een  advocaat of mediator. Dit komt omdat er vaak geen duidelijke (wettelijke) afspraken zijn gemaakt. Vaak denkt men: ‘Ach, dat regelen we wel.’ De praktijk is echter vaak anders. Deze onduidelijkheden kunnen dan mogelijk resulteren in een vechtscheiding en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Kortom, het is verstandig om een advocaat, mediator of notaris in te schakelen die jullie kan helpen om duidelijke afspraken op papier te zetten en zo de zaken netjes af te sluiten.

Staan jullie op het punt om te scheiden? Neem dan gerust contact met ons op. Je staat er niet alleen voor!

E-mail of bel ons!

Gerelateerde berichten

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Zo ziet het Premarital Mediation traject eruit.

Vroeg of laat zullen veel relaties eraan geloven: het opstellen van voorwaarden. Of het nu partnerschapsvoorwaarden zijn, huwelijkse voorwaarden of…
4 redenen om met een parenting coordinator te werken

4 redenen om met een parenting coordinator te werken

Wanneer jij en je ex-partner na een scheiding onenigheid met elkaar hebben of krijgen, heeft die situatie waarschijnlijk een negatieve…
15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

15 dingen die koppels vergeten te bespreken voordat ze gaan trouwen (of samenwonen)

Uit onderzoek blijkt dat, onder meer, gebrek aan communicatie en onrealistische (of onuitgesproken) verwachtingen de meest voorkomende redenen zijn waarom…